PROMOCJA MIESIĄCA - Oferujemy 15% zniżki na całe zamówienie.
PROMOCJA MIESIĄCA | -15% na wszystko
Szukasz produktu? Kliknij tutaj
Koszyk
0,00 zł
Zamknij
Twój koszyk jest pusty!

Shiitake

Lentinula edodes
 - Lentinula edodes

Grzyb o bogatym smaku i korzystnym działaniu

Dar z azjatyckich lasów o ponad 1000-letniej historii

Shiitake (łac. Lentinula edodes) to popularny grzyb jadalny pochodzący z Azji Wschodniej, głównie z Japonii, Chin i Korei. Jest to jeden z pierwszych grzybów uprawnych na świecie - jest uprawiany do celów kulinarnych i zielarskich od ponad 1000 lat. 

W naturze najlepiej rozwija się w wilgotnych lasach liściastych na martwych lub umierających pniach drzew, zwłaszcza dębu, buku i kasztanowca. Nazwa „shiitake” jest z tym związana - pochodzi od japońskiego „grzyba z drzewa shii”, które jest uważane za rodzaj dębu. 

Ma brązowy kapelusz pokryty jaśniejszymi łuskami, a jego brzeg jest lekko ząbkowany. Ma białe i kremowe trójklapowe kwiaty na spodzie kapelusza. Nóżka jest zwykle długa i zdrewniała.

Wszechstronny król kulinariów i naturalnego ziołolecznictwa

Grzyby shiitake mają mięsistą konsystencję i ziemisty smak z lekko dymnym aromatem, który intensyfikuje się podczas gotowania. Mogą być używane świeże lub suszone, a ich aromat jest dodatkowo intensyfikowany przez suszenie. Dodaje się je do zup, sosów, ryżu, makaronu i wielu innych potraw.

Smak tych grzybów jest uważany za jeden ze smaków umami, często opisywany jest jako "piąty smak" obok słodkiego, słonego, kwaśnego i gorzkiego. Umami nadaje potrawie pełnię i harmonię. Dlatego też grzyb ten zyskał chińskie nazwy "pachnącego grzyba" i "aromatycznego grzyba".

Shiitake jest znany nie tylko jako specjał kulinarny, ale jest również ważnym elementem tradycyjnego ziołolecznictwa, szczególnie w Azji. Jego zastosowanie w ziołolecznictwie opiera się głównie na zawartości związków bioaktywnych, z których najczęstszymi są polisacharydy.

Tylko najlepsze z natury
Dla Twojego dobrego samopoczucia
Grzyby z tradycją