PROMOCJA MIESIĄCA - Oferujemy 15% zniżki na całe zamówienie.
PROMOCJA MIESIĄCA | -15% na wszystko
Szukasz produktu? Kliknij tutaj
Koszyk
0,00 zł
Zamknij
Twój koszyk jest pusty!

Soplówka jeżowata

Hericium erinaceus
 - Hericium erinaceus

Pradawny grzyb z odrobiną mądrości

Skarb natury, urzekający wyglądem lwiej grzywy

Soplówka jeżowata lub inaczej lwia grzywa (łac. Hericium erinaceus) to specjalny rodzaj jadalnego grzyba pochodzącego z Ameryki Północnej, Europy i Azji. Jego unikalny wygląd i wiele korzystnych właściwości sprawiają, że jest wysoko ceniony w kulinariach i tradycyjnym zielarstwie. 

W naturze występuje na martwych lub osłabionych pniach drzew liściastych, takich jak dęby, buki i wiązy. Zwykle kwitnie jesienią. Ma białe lub kremowe puszyste ciało składające się z długich, opadających frędzli, które przypominają brodę, ale także lwią grzywę. Z wiekiem staje się nieco bardziej żółtawy. 

„Inteligentny grzyb” dla witalności mózgu i kulinarnych rozkoszy

Soplówka jeżowata ma delikatną konsystencję i łagodny, lekko orzechowy smak. Wiele osób porównuje go do smaku niektórych owoców morza, takich jak homary czy kraby. Zazwyczaj przyrządza się ją smażoną na maśle, dodaje do zup i sosów lub do dań warzywnych i makaronów.

Przez wieki grzyb ten był ważną częścią chińskiej tradycji, gdzie jego właściwości słusznie przyniosły mu przydomki „pokarm dla mózgu” i „mądry grzyb”.

Jednak wszystkie korzystne właściwości soplówki jeżowatej należy przypisać jej wyjątkowej wartości odżywczej. Jest ona bogata w wiele bioaktywnych substancji, takich jak polisacharydy, witaminy, minerały i aminokwasy.

Tylko najlepsze z natury
Dla Twojego dobrego samopoczucia
Grzyby z tradycją