Soplówka jeżowata lub inaczej lwia grzywa (łac. Hericium erinaceus) to specjalny rodzaj jadalnego grzyba pochodzącego z Ameryki Północnej, Europy i Azji. Jego unikalny wygląd i wiele korzystnych właściwości sprawiają, że jest wysoko ceniony w kulinariach i tradycyjnym zielarstwie.
W naturze występuje na martwych lub osłabionych pniach drzew liściastych, takich jak dęby, buki i wiązy. Zwykle kwitnie jesienią. Ma białe lub kremowe puszyste ciało składające się z długich, opadających frędzli, które przypominają brodę, ale także lwią grzywę. Z wiekiem staje się nieco bardziej żółtawy.
Soplówka jeżowata ma delikatną konsystencję i łagodny, lekko orzechowy smak. Wiele osób porównuje go do smaku niektórych owoców morza, takich jak homary czy kraby. Zazwyczaj przyrządza się ją smażoną na maśle, dodaje do zup i sosów lub do dań warzywnych i makaronów.
Przez wieki grzyb ten był ważną częścią chińskiej tradycji, gdzie jego właściwości słusznie przyniosły mu przydomki „pokarm dla mózgu” i „mądry grzyb”.
Jednak wszystkie korzystne właściwości soplówki jeżowatej należy przypisać jej wyjątkowej wartości odżywczej. Jest ona bogata w wiele bioaktywnych substancji, takich jak polisacharydy, witaminy, minerały i aminokwasy.